Apr 2012

Gränser - Behöver du sätta dom för din hund ?

Gränser
Behöver du kunna sätta dem för din hund?
Ja, det tror jag, hundar har lätt för att lära sig och upprepar beteenden som lönar sig. Alla beteenden vill du kanske inte ha: jaga katter, stjäla mat ur händerna på barn, jaga bilar och cyklar etc. Andra beteenden vill du däremot att hunden ska upprepa varje gång du ger ett kommando ex hit, ligg, vänta etc.
För att kunna ge din hund frihet behöver du lära din hund vad du vill att den ska göra och lära din hund att avbryta ett beteende du inte vill ha. Enkelt eller hur?
Nej det är oftast inte enkelt, i alla fall inte om det är något som hunden verkligen vill göra. OM man lyssnar på någon eller läser något som är skrivet av de som enbart förespråkar ”nonchalera fel och beröm rätt” så brukar jag undra vilka hundar de har erfarenhet av. Allt går så smidigt, med lite förstärkning av det rätta beteendet och ett nonchalerande av det som är oönskat och så vips så slutar hunden göra det man inte önskar. Men problemet är att alla hundar inte väljer korv istället för katt, i alla fall inte frivilligt och då krävs det en viss aktiv påverkan från hundägarens sida.
När du läser något som ska vara så enkelt men inte är det när du provar själv så är det inte fel på varken dig eller din hund. Så om du tvivlar på din egen förmåga eller din hunds förstånd, sluta med det, det är inte så enkelt att bryta alla beteenden som det låter.
Jag som lever tillsammans med ett 7,2 kg svart skäggigt kraftpaket med stor integritet och enorm vilja, jag vet att det inte är enkelt, det är jättesvårt!
Otto är en helt underbar hund, en Dvärgschnauzer, och jag älskar honom men han vet vad han vill och när han likt Alfons Åberg ” ska bara…” så håller jag på att bli tokig på honom.

Det är den relationen som många, många hundägare lever i tillsammans med sina hundar och där de ständigt hamnar i situationer som inte är så enkla att hantera. Om det dessutom är en liten hund man äger så möts man ofta av omvärldens oförståelse, en liten hund kan väl inte vara så svår, eller? Att en Riesenschnauzer eller Schäfer kräver en hel del av sina förare är det få som tvivlar på men att alla dessa små hundar som är mycket större på insidan än på utsidan ofta är en rejäl utmaning för sina ägare är det inte alla som förstår. Det är tyvärr även så att många anser att en liten hund inte behöver vara lydig.

Här kommer några förslag från mig, och jag tänker inte påstå att det är enkelt men ju mer du tränar desto bättre går det. Börja med se på dig själv, vet inte du hur du vill ha det och hur du påverkar din hund så är det svårt att lyckas.
- Var tydlig mot din hund – stämmer ditt kroppsspråk överens med din röst och visar du hunden att du menar vad du själv säger. Kan du inte övertyga dig själv kan du inte övertyga hunden.
- Fastna inte i negativa tankar kring det som är fel, fokusera på det du vill att hunden ska göra och försök lära den det istället för att låsa dina egna tankar och din träning för mycket vid det som inte fungerar.
- Bestäm dig för vad du vill att hunden ska göra, att veta vad du vill att den inte ska göra är bara halva jobbet och räcker inte till för att få lydig och följsam hund – som kan få frihet tillsammans med dig.
När det gäller att bryta ett oönskat beteende hos hunden så finns det många råd att ge. Jag försöker alltid med träning som inte är fysisk mot hunden, hos många hundar väcker det en ökad lust att testa sin förare något som ingen vinner på. Förbudsträning lär hunden att avbryta ett felaktigt beteende men för att få en lydig hund är det viktigt att du lägger merparten av din träning på att lära din hund vad du vill att den ska göra.

Några praktiska råd som jag tycker fungerar bra på de flesta hundar, undantag finns såklart alltid. Kom ihåg att hundar är lättlärda och samarbetsvilliga djur som vill vara sin ägare till lags. Men de är också egoister som gör det som lönar sig.

- För att kunna träna sin hund måste man kunna nå den - ett oacceptabelt beteende måste först avbrytas för att hunden ska vara mottaglig för att kunna tränas till att göra det du vill att den ska göra.
- Var i vägen, blockera vägen för hunden, ”äg” marken och det hunden vill ha tillträde till. Visa att du menar allt din kropp utstrålar men håll dig lugn, är du irriterad och förbannad så kan du få många hundar att gärna ta sig an den nya utmaningen istället, hundägaren som är i vägen.
- Vatten är ett mycket bra sätt att bryta en hund på, mängder med vatten att ösa över hunden krävs för vissa hundar ska dämpa sig och vara kommunicerbara.
- Träna hunden med mindre svåra utmaningar så den känner igen ditt beteende när det verkligen gäller något som kan vara svårt att hantera.
- Använd hjälpmedel som koppel och långlina för att fysiskt kunna förhindra att hunden lyckas med det den vill, ex jaga katt.
- När du har avbrutit din hund så kan du växla över till att visa hunden vad den ska göra som är rätt och självklart belönar du ett rätt utfört beteende.

Rätt tränat skapar förbudsträningen inte en hund som är rädd för att ta initiativ utan en hund som avbryter det som är fel och därefter aktivt söker sin förare för en ny (och rätt) uppgift. Ett ”nej” får därför inte avsluta utan måste alltid följas upp med det du vill att hunden ska göra, då ger du din hund en chans att vara duktig.
Träna flitigt och kom ihåg att ha roligt, det förbjudna är bara en liten del av din hunds liv, den allra mesta tiden som hundägare kan du att ägna åt att ha roligt tillsammans med din hund.